Adventure of Us

Fedezd fel a világot!

Vörös bársony torta (Red Velvet cake)

2019. február 23. 13:43 - AdventureOfUs

 

Gyönyörű és nagyon mutatós torta rengeteg alkalomra elkészíthető, nevétől eltérően más színekben is kipróbálhatjuk. Ránézésre nagyon töménynek tűnik, de ízre sokkal inkább könnyed, légies és citrusos. :) Bátran álljatok neki, egyáltalán nem nehéz. 

img_8238_1.jpeg

Hozzávalók:

Piskótához:

    • 295 g finomliszt
    • 114 g vaj (puha)
    • 2 db tojás
    • 30 dkg cukor
    • 12 kávéskanál ételfesték (4 evőkanál málnapiros) helyettesíthető természetes ételszínezővel*
    • 11 g cukrozatlan kakaópor (holland)
    • 1 kávéskanál vanília kivonat (4 gramm)
    • 6 g só
    • 5 g ecet
    • 5 g szódabikarbóna
    • 2.46 dl író (246 g)

 

 Krémhez:

    • 25 dkg mascarpone (szoba-hőmérsékletű)
    • 10 dkg porcukor (ízlés szerint)
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 5 dl habtejszín
  • 2 közepes db lime vagy 1 db citrom

 

Elkészítés:

A puha vajat egy kevés cukorral habosra verjük egy kézi robotgép segítségével, majd hozzáadjuk az egyik tojást, és tovább habosítjuk, ismét cukor jön bele, majd tojás és a maradék cukor, ha kellően felhabosítottuk.

Ezután hozzáadjuk kanalanként az ételfestéket, a vanília kivonatot, és beleszitáljuk a kakaóport. Az írót elkeverjük a sóval, majd egy spatula segítségével kisebb adagokban a tojásos masszába forgatjuk, végül több részletben beleforgatjuk az átszitált lisztet is.

A szódabikarbonát felpezsegtetjük az ecetben, majd elkeverjük a masszába.

Három darab 18 centiméter átmérőjű kerek torta forma alját sütőpapírral kibélelünk, elosztjuk benne a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb. 25-30 perc alatt. A sütőből kivéve egy rövid ideig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük, lehúzzuk az aljáról a papírt, és rácsra téve teljesen kihűtjük.

Ha kihűltek, a tetejüket egyenesre vágjuk, az így leesett piskótát összemorzsoljuk, és eltesszük a díszítéshez.

Ezután megtöltjük a lapokat, egymásra helyezzük, tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel, a maradék morzsával tetszés szerint díszíthetjük, tálalásig hidegre tesszük. Az írónak fontos szerepe van ebben a receptben, ettől lesz a festék színe ennyire bordó.

 Krém:

A szoba-hőmérsékletű mascarponét kikeverjük a porcukorral, vaníliával és a lime vagy citrom levével.

 A jól behűtött tejszínt, egy szintén behűtött tálban elkezdjük habosra verni, ha már kezd egybeállni hozzáadjuk a mascarponét, és együtt keményre verjük.

Tipp:

Aki nem szeretne mesterséges ételfestéket használni, nyugodtan rakhat bele természetes színezőt, ami már sok oldalon és boltban elérhető. Vagy:piros bogyós gyümölcsökből készíthetünk piros színt. A gránátalma magokat, vagy a málnát turmixold le, passzírozd át egy szitán és a pép ízesítésre és színezésre is használható.

Természetes színezők elérhetők pl. itt:

http://www.desszertmester.hu/webshop/-0/termeszetes_etelfestek_piros-5

http://www.greenmarkshop.hu/bio-fuszerek/bio-etelszinezek

https://www.teesz.hu/TruColorPlant

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adventureofus.blog.hu/api/trackback/id/tr4614644585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása