Gyönyörű és nagyon mutatós torta rengeteg alkalomra elkészíthető, nevétől eltérően más színekben is kipróbálhatjuk. Ránézésre nagyon töménynek tűnik, de ízre sokkal inkább könnyed, légies és citrusos. :) Bátran álljatok neki, egyáltalán nem nehéz.
Hozzávalók:
Piskótához:
- 295 g finomliszt
- 114 g vaj (puha)
- 2 db tojás
- 30 dkg cukor
- 12 kávéskanál ételfesték (4 evőkanál málnapiros) helyettesíthető természetes ételszínezővel*
- 11 g cukrozatlan kakaópor (holland)
- 1 kávéskanál vanília kivonat (4 gramm)
- 6 g só
- 5 g ecet
- 5 g szódabikarbóna
- 2.46 dl író (246 g)
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone (szoba-hőmérsékletű)
- 10 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dl habtejszín
- 2 közepes db lime vagy 1 db citrom
Elkészítés:
A puha vajat egy kevés cukorral habosra verjük egy kézi robotgép segítségével, majd hozzáadjuk az egyik tojást, és tovább habosítjuk, ismét cukor jön bele, majd tojás és a maradék cukor, ha kellően felhabosítottuk.
Ezután hozzáadjuk kanalanként az ételfestéket, a vanília kivonatot, és beleszitáljuk a kakaóport. Az írót elkeverjük a sóval, majd egy spatula segítségével kisebb adagokban a tojásos masszába forgatjuk, végül több részletben beleforgatjuk az átszitált lisztet is.
A szódabikarbonát felpezsegtetjük az ecetben, majd elkeverjük a masszába.
Három darab 18 centiméter átmérőjű kerek torta forma alját sütőpapírral kibélelünk, elosztjuk benne a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb. 25-30 perc alatt. A sütőből kivéve egy rövid ideig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük, lehúzzuk az aljáról a papírt, és rácsra téve teljesen kihűtjük.
Ha kihűltek, a tetejüket egyenesre vágjuk, az így leesett piskótát összemorzsoljuk, és eltesszük a díszítéshez.
Ezután megtöltjük a lapokat, egymásra helyezzük, tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel, a maradék morzsával tetszés szerint díszíthetjük, tálalásig hidegre tesszük. Az írónak fontos szerepe van ebben a receptben, ettől lesz a festék színe ennyire bordó.
Krém:
A szoba-hőmérsékletű mascarponét kikeverjük a porcukorral, vaníliával és a lime vagy citrom levével.
A jól behűtött tejszínt, egy szintén behűtött tálban elkezdjük habosra verni, ha már kezd egybeállni hozzáadjuk a mascarponét, és együtt keményre verjük.
Tipp:
Aki nem szeretne mesterséges ételfestéket használni, nyugodtan rakhat bele természetes színezőt, ami már sok oldalon és boltban elérhető. Vagy:piros bogyós gyümölcsökből készíthetünk piros színt. A gránátalma magokat, vagy a málnát turmixold le, passzírozd át egy szitán és a pép ízesítésre és színezésre is használható.
Természetes színezők elérhetők pl. itt:
http://www.desszertmester.hu/webshop/-0/termeszetes_etelfestek_piros-5