Ez a lyukas kis zsemle (Amerika legkedveltebb péksüteménye) ránézésre rettentő nehéznek tűnik...és valóban van pár mozzanat, amire különösen oda kell figyelnünk, de azért én bátran ajánlom mindenkinek otthoni elkészítésre is, hiszen tésztája sokkal sűrűbb, krémesebb és laktatóbb, mint hagyományos társaié.
A bagel időigényes része, hogy kelesztése végett sokat kell pihentetni, valamint érdekessége, hogy forró-cukros vízben elő kell főzni mielőtt a sütőbe kerülnének. Ezen felül akárhogyan ízesíthetjük, már a tésztába is tehetünk bármit, a tetejét megszórhatjuk mákkal-sóval-magokkal-sajttal... amihez éppen kedvünk van :).
Hozzávalók 8–10 darabhoz:
- 55 dkg liszt
- 300 ml langyos víz
- 1 ek. cukor
- 1 tk. só
- 1 ek. olívaolaj
- 2 dkg friss élesztő
- Az előfőzéshez:
- 2 liter víz
- 1 evőkanál cukor
- 1 tk. só
A langyos vízbe belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk vagy belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk nagyjából 8-10 perc alatt. Eközben a száraz hozzávalókat kimérjük és eldolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket és az olajat és szépen összegyúrjuk kézzel vagy géppel. Sima-fényes tésztát kell kapnunk, amit meghintünk egy kis liszttel. Letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen 1 óráig pihentetjük/kelesztjük.
A megkelt tésztánkat lisztezett felületre tesszük és 8-10 darabra osztjuk. Ekkor még kis gömböcök, de most jön a döntési lehetőség, mert bagelt kétféleképpen lehet készíteni. 1. meghagyjuk kis gömböcnek és a közepébe fakanál segítségével lyukat fúrunk 2. a kis gömböcöket kigyós, hosszúkás formára nyújtjuk és kört alkotva két végét egybedolgozzuk. Személy szerint én a második verziót tanácsolom mindenkinek, mert az első bár egyszerűbbnek tűnik, végeredményében nem lesz olyan szép és mutatós, sőt az is előfordulhat hogy előfőzés közben vagy a második kelesztés során a lyuk nagyon apró lesz vagy teljesen eltűnik. Tehét inkább szenvedjünk vele egy kicsit :D.
Ezután újra letakarjuk és még 30 percen keresztül pihentetjük.
Egy fazékban felforralunk 2 liter vizet, közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra. Amikor már forr a vizünk hozzáadjuk a sót és cukrot, kicsit elkeverjük. ( Itt már párhuzamosan érdemes előkészíteni a sütőpapírral bélelt tepsit is.) Forrásban lévő vizünkbe óvatosan belehelyezzük bageljeinket és oldalanként fél-fél percet hagyjuk benne, majd óvatos mozdulattal és szűrőkanál segítségével áthelyezzük tepsinkre.
Mikor az összes bagel a tepsin pihen, ízlés szerint megszórhatjuk tetejét sóval, mákkal, zabpehellyel, sajttal, magokkal...
Ezután sütőbe tesszük és nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.
Tálalhatjuk friss zöldségekkel, házi krémekkel, sajttal és sonkával.
Tanácsok:
-mindent készítsünk ki előre, így megkönnyítjük dolgunkat
-a bagel tésztáját ízesíthetjük petrezselyemmel,hagymával,vajjal.. amit éppen megkívánunk
-formázásnál inkább a tekerős módszert válasszuk
-teljes kiőrlésű lisztből is elkészíthetjük
Jó étvágyat hozzá! :)